Presentació

El creixent interès per la Memòria Històrica del nostre país i per les víctimes de la Guerra Civil té encara alguns aspectes poc coneguts, com el dels bombardejos aeris sobre poblacions civils, una tàctica militar que es va implantar per primera vegada durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), i les seves víctimes. Hi ha molt pocs estudis, i molt parcials sobre aquesta qüestió. Per cobrir aquest buit i honrar les víctimes dels atacs aeris sobre poblacions civils es planteja aquest projecte centrat en les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, que van patir un veritable setge aeri per part de l'aviació legionària italiana, la Legió Còndor alemanya i la Brigada Hispana que conformaven les Forces Aèries franquistes.

Els bombardejos van causar, aproximadament, unes mil víctimes, sent especialment intensos els bombardejos sobre les ciutats de Tarragona, Reus, Tortosa, Amposta, l'Ampolla, Cambrils i Vinyols i els Arcs, i el nus ferroviari de Sant Vicenç de Calders. A més de molts altres municipis. També es vol estudiar les mesures que es van prendre per defensar les ciutats d'aquests atacs: la Defensa Activa i la Defensa Passiva.

El projecte " ELS BOMBARDEIGS AERIS SOBRE LES COMARQUES TARRAGONINES I LES TERRES DE L'EBRE (1937-1939)" es realitza en l'àmbit geogràfic de les comarques tarragonines i de les terres de l'Ebre, i pretén estudiar i analitzar el setge aeri que va patir durant la guerra civil espanyola, per part de l'aviació Legionària italiana i la Legió Còndor alemanya estacionada a Mallorca, i les víctimes ocasionades pel mateix. Encara que no era la primera vegada que s'atacava a les ciutats de la rereguarda, si que ho era la manera sistemàtica de fer-ho.

El projecte es compon de diverses actuacions totes elles interrelacionades:

Objectius generals

Els objectius generals del projecte són:

Objectius generals que poden subdividir-se en objectius més concrets:

Objectius específics


Miniserio de la Presidencia GUniversitat Rovira i Virgili ISOCAC

Grup de Recerca ISOCAC SGR-1390 - URV - Telèfon: 977559737

info@bombardeigstarragona.com

Quadrícula w+m: Disseny i programació web